ההשלכות שבניוד קרן פנסיה לקופת גמל IRA
- תום שטוקלמן
- 5 בפבר׳
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 10 במרץ
בניגוד לניוד קרן השתלמות ל-IRA, בניוד קרן פנסיה אנחנו עוברים ממוצר אחד, בו יש כיסויים ביטוחיים, למוצר אחר בו אין כיסויים ביטוחיים. באם ביצענו ניוד מלא של קרן הפנסיה, למעשה סגרנו את הקרן, ואם נרצה להמשיך ולהפקיד אליה, נצטרך לפתוח קרן פנסיה מחדש, כולל תקופת אכשרה של 5 שנים לכיסוי שאירים ואכ"ע.
לכן, ההמלצה עפ"י רוב, בהנחה ומעוניינים לבצע מעבר כזה, הוא ביצוע ניוד חלקי (עד כדי השארת שקל אחד בקרן הפנסיה), והמשך ההפקדות השוטפות לקרן הפנסיה כך שההשלכות יהיו הרבה פחות משמעותיות.
למעשה, לא תהיה השפעה כלל על כיסוי אובדן כושר עבודה.
אז אילו השלכות יהיו?
1) התייקרות כיסוי השאירים- הפרמיות לכיסוי השאירים נגזרות בין היתר מהסכום הצבור בקרן הפנסיה. הקטנת הסכום הצבור תוביל להתייקרות הפרמיות. חשוב לציין כי העלויות נמוכות יחסית, ולכן זה לא משהו שהייתי לוקח כשיקול
2) פגיעה בכיסוי השאירים לגברים מגיל 41- ניוד (גם חלקי) מקרן הפנסיה לגמל עבור גברים מגיל 41 ומעלה תהיה פגיעה פרמננטית בגובה כיסוי השאירים שיירד בהדרגה כתלות בגיל הניוד כ-5% לשנה עד למינימום של 42.5% בגיל 52, לפי הטבלה מטה.

שימו לב- לעיתים, במסלולי ביטוח ישנים לפני 2018 יכול להיות גיל שונה- 47 או 25. אם הצטרפתם לקרן הפנסיה לפני 2018, ולא ביצעתם ניוד או שינוי מסלול ביטוחי מ-2018 ואילך, כדאי לבדוק זאת.
3) תקופת אכשרה לחלק היחסי שנויד- במקרה של פטירה בזמן תקופת האכשרה (5 שנים מהניוד), יחול קיטון ביחס בין סך קצבאות מהוון (הסכום הכולל של הקצבאות שהשאירים צפויים לקבל בכל ימי חייהם) לסכום שנויד לגמל IRA.
לדוגמה: אדם עם שכר מבוטח של 20 אלף ש"ח, שנייד 500 אלף ש"ח מקרן הפנסיה לגמל, וסכום הקצבאות המהוון לשאירים הינו 5 מיליון ש"ח, ונפטר בזמן תקופת האכשרה.
במקרה כזה, קצבת השאירים שלו תקטן ב-10% (500 אלף מתוך 5 מיליון), כלומר מ-20 אלף ש"ח ל-18 אלף ש"ח.
מנגד, המוטבים יקבלו כסכום חד פעמי את מה שנצבר בקופת הגמל ה-IRA (בתור התחלה סכום של 500 אלף ש"ח)
כמו כן, ניתן לבדוק אפשרות לגשר על הקיטון האפשרי בקצבת השאירים באמצעות רכישת ביטוח חיים.
4) אין תשואה מובטחת- בקרן פנסיה מקיפה, אנחנו זכאים, לטוב ולרע, לתשואה מובטחת של כ-5.15% ריאלי על כ-30% מהכספים. במידה ועברנו לגמל IRA, לא נקבל את התשואה המובטחת. מתי התשואה המובטחת קריטית: א) לקראת הפרישה, כשאנחנו רוצים לעבור למסלול פחות תנודתי, התשואה המובטחת סביר שתדחוף את ביצועי הקרן כלפי מעלה. ב) בפרישה- מקדמי ההמרה לקצבה נמוכים יותר בפנסיה המקיפה לעומת הפנסיה המשלימה (בזכות רכיב התשואה המובטחת). כלומר, על אותו סכום, נקבל קצבה גבוהה יותר בפנסיה המקיפה. ג) לאחר הפרישה- פורשים בפנסיה מקיפה זכאים ל-60% תשואה מובטחת שמתעדכנת אחת לשנה על סמך התשואות (ישנם עוד גורמים שמשפיעים על השינוי בקצבה, אך לא רלוונטי לנושא הזה). בחירה במסלול השקעה מתאים בפרישה, עשויה להביא לגידול ריאלי של הקצבה בכל שנה. לדעתי האישית חבל לוותר על רכיב התשואה המובטחת, ואם שוקלים ניוד ל-IRA, אז עדיף להתמקד במשלימה.
5) מגבלת ניוד לפנסיה מקיפה- ישנה מגבלה בניוד של כספים ממוצר שאינו פנסיה מקיפה לתוך פנסיה מקיפה. המגבלה שהוגדרה היא הותק בשנים של הקופה ממנה מניידים, כפול התקרה השנתית לפנסיה מקיפה, בניכוי הצבירה שבפנסיה מקיפה. נניח שיש לנו קופת גמל IRA עם ותק של 20 שנים, והתקרה השנתית למקיפה היא 65,520 ש"ח. בנוסף, צברנו הקרן הפנסיה המקיפה 500 אלף ש"ח. הסכום שאותו נוכל לנייד הוא 1,310,400 פחות 500 אלף, כלומר 810,400. את היתרה נצטרך לנייד לפנסיה משלימה, עם כל המשתמע לכך, כפי שפורט בסעיף מס' 4.
6) פגיעה בכיסוי לילדים בעלי צרכים מיוחדים- כדי שילד יוגדר במעמד "בן מוגבל", ההצטרפות לקרן הפנסיה צריכה להיות לפני ההכרה בו כבעל צרכים מיוחדים. ניוד מאפס את הותק, ושולל את הכרתו כבן מוגבל. מציע לקרוא כאן בהרחבה
7) פגיעה בהסדר ריסק- במקרה של הפסקה ממושכת בין מקומות עבודה, ויחד איתה הפסקת ההפקדות לקרן הפנסיה, יחל ריסק אוטומטי (שמירה על הכיסוי הביטוחי) למשך 5 חודשים. עמית בקרן הפנסיה שמעוניין, יכול באופן יזום להאריך את הריסק עד ל-24 חודשים, כתלות ברצף ההפקדות שקדם להפסקה. כלומר, אם הפקיד לפנסיה שנתיים ומעלה לפני, יוכל להאריך עד למקסימום. ניוד חלקי יאפס את רצף ההפקדות, ובשנתיים הראשונות שלאחר הניוד, הארכת הריסק האפשרית תעלה בהדרגה מ-5 ל-24 חודשים.
ניוד מקרן פנסיה לגמל IRA יכולה להתאים לחלק מהמשקיעים, לאחר שהבינו את כל ההשלכות לכך, ואת ההבדל בין ניוד מפנסיה מקיפה לפנסיה משלימה. אפשר גם לשקול שילוב בהפקדות השוטפות בין פנסיה לגמל IRA
מעוניינים בליווי להצטרפות ל-IRA? לחצו כאן
Comments