top of page

האם כדאי לשלב IRA בהפקדות השוטפות?

עודכן: 10 באפר׳

השיח לגבי פנסיה ו-IRA מתייחס לסוגיית ניוד (חלקי) מקרן הפנסיה לקופת גמל IRA כאשר ההפקדות השוטפות ממשיכות לקרן הפנסיה.

האם יש מקום לשלב את קופת הגמל בניהול אישי גם בהפקדות השוטפות? תלוי.


מה ישפיע על ההחלטה? מעמד העמית, השכר המבוטח (השכר בגינו מפקידים לקרן הפנסיה), חסכונות נוספים שיש והבנה של החסרונות שיוצר השילוב הנ"ל.


עצמאים, מתנצל מראש, כנראה שעבורכם זה פחות רלוונטי. לדעתי יש מקום לשלב הפקדות שוטפות רק לקופ"ג IRA רק לאחר ניצול התקרה של הפנסיה המקיפה (כ-5460 ש"ח לחודש, נכון לכתיבת שורות אלו, תקרה לא סופית ל-2025), כי לעניות דעתי, מעבר לכיסויים הביטוחיים שבקרן הפנסיה, יש לקרן הפנסיה המקיפה גם יתרון כלכלי על גמל IRA. אין הרבה עצמאיים שמפקידים מעבר לתקרת הפנסיה המקיפה (וגם לא בטוח שיש צורך בכך), ובניגוד לשכירים, לעצמאיים אין אפשרות לשלב בין שני המוצרים ללא פגיעה בשכר המבוטח (וללא רכישה של מוצרי ביטוח נוספים).


אצל שכירים המצב מעט שונה. לשכיר ישנם 3 רכיבים המופקדים לקרן הפנסיה:

תגמולי עובד (6-7%)

תגמולי מעסיק (6.5-7.5%)

פיצויים (6-8.33%)


עמית שכיר יכול להמשיך עם ההפקדות השוטפות של התגמולים (עובד ומעסיק) לקרן הפנסיה ואילו את רכיב הפיצויים להפנות לגמל IRA. כך, השכר המבוטח, שנקבע עפ"י התגמולים המופקדים לקרן הפנסיה, אינו נפגע.


עם זאת, כבר ציינתי שלדעתי כדאי לנצל את תקרת הפנסיה המקיפה, ואם מפקידים רק תגמולים לפנסיה (12.5-14.5% מהשכר), כדי לנצל את התקרה, השכר המינימלי הנדרש הינו 37,655-43,680 ש"ח, כתלות בשיעור ההפרשה של התגמולים.


עם מספרים תמיד הכי קל להבין, אז לצורך ההדגמה אקח עובד שכיר עם שכר מבוטח של 50 אלף ש"ח.

תגמולי עובד 6%, תגמולי מעסיק 6.5%, פיצויים 8.33%.

עד היום הפקיד על כל השכר לקרן הפנסיה.

בקרן הפנסיה המקיפה מבוטח שכר של 26,208 ש"ח (הפקדה עד התקרה- 5460 ש"ח), ובמשלימה, את היתרה, 23,792 ש"ח (4956 ש"ח).


בחלוקה החדשה המצב נראה קצת אחרת:

שכר מבוטח בפנסיה המקיפה- 43,680 ש"ח (הפקדה עד התקרה)

שכר מבוטח בפנסיה המשלימה- 6,320 ש"ח (הפקדה של 790 ש"ח)

פיצויים לקופת גמל IRA (הפקדה של 4165 ש"ח)


בחלוקה הזו למעשה:

-שמרנו על אותו השכר המבוטח


- המשכנו לנצל את התקרה של הפנסיה המקיפה


-הפנינו כספים לקופת גמל IRA על חשבון הפנסיה המשלימה, שלדעתי נחותה ויקרה אפקטיבית מגמל IRA.



עד כאן נשמע טוב, אבל יש גם חסרונות:


-גם אם העברנו צבירה גדולה בהשתלמות ל-IRA, עדיין יש דרישה מינימלית של 30 אלף ש"ח לחשבון הגמל. אם אין לנו קופות גמל קיימות שברצוננו לנייד ל-IRA, על מנת לבצע את ההפקדות השוטפות של הפיצויים ל-IRA, נצטרך לבצע תחילה הפקדה עצמאית או ניוד של 30 אלף ש"ח לפחות מקרן הפנסיה (לטעמי רצוי מקרן הפנסיה המשלימה), תוך התחשבות במשמעויות הנלוות לכך מבחינת הכיסויים הביטוחיים.


-משום שקופת הגמל מכילה רק פיצויים, לא ניתן לנייד אותה לפני גיל 60 ללא כספי התגמולים החופפים.


- צפוייה לחול עלייה קלה בסך פרמיות הביטוח.


-אמנם השכר המבוטח נשמר, אך במקרה של אכ"ע, שחרור מהפקדות יתקיים רק לרכיב התגמולים, ללא פיצויים. כלומר, טרם השינוי, במקרה של אכ"ע, בנוסף לקצבת הנכות, תפקיד חברת הביטוח סכום של 10,415 ש"ח בחודש לקרנות הפנסיה. לאחר השינוי, משום שהפיצויים אינם מופקדים לקרנות הפנסיה, תפקיד חברת הביטוח לקופות של העמית רק בגין התגמולים, 6249 ש"ח.


-שמרנו על אותו שכר מבוטח כולל, אבל שינינו את סכום הביטוח בין קרנות הפנסיה:


בפנסיה המקיפה, עלה השכר המבוטח מ26,208 ש"ח ל-43,680 ש"ח. במקרה של עלייה ריאלית בשכר של יותר מ15%, תחול תקופת אכשרה למקרה ביטוח ממצב רפואי קיים על היתרה מעל 15% (והקרן רשאית לערוך חיתום רפואי על יתרה זו, אם כי לרוב זה לא קורה).

לדוגמה: אדם שחלה חלילה במחלת הסרטן. יקבל באופן מיידי כיסוי לשכר של 30,139 ש"ח ללא תקופת אכשרה. לאחר השינוי, עבור היתרה, 13,541 ש"ח, יחול כיסוי מלא ב-5 השנים הראשונות (כלומר, 43,680 ש"ח במקיפה סה"כ), למעט במקרה ביטוח ממצב רפואי קיים.

צריך לזכור כי במקרה פטירה, בנוסף לקצבת השאירים, זכאים המוטבים לסכום שנצבר בקופת הגמל, כך שההשפעה פחות אקוטית, אבל חשוב להכיר את ההשלכות בעיקר בהיבט של אכ"ע.


במקביל, בפנסיה המשלימה יחול בהדרגה קיטון בשכר המבוטח מ-23,792 ש"ח ל-6,320 ש"ח, שכן השכר המבוטח נקבע על פי הממוצע הגבוה מבין הבאים:

1) 3 משכורות אחרונות

2) 12 משכורות אחרונות

3) 13-24 משכורות אחרונות השינויים בהפקדות יוצרים בחודשים מסויימים ביטוח חסר (במקרה ביטוח ממצב רפואי קיים) ובחודשים אחרים ביטוח יתר במהלך תקופת האכשרה.


לצורך המחשה, מצורפות טבלאות המפרטות את השכר המבוטח במצבים השונים. מקרה ביטוח כאשר לא ביצענו שינוי

מקרה ביטוח ממצב רפואי קיים כאשר ביצענו את השינוי

מקרה ביטוח שאינו ממצב רפואי קיים כאשר ביצענו את השינוי


אפשרות נוספת לשילוב של גמל IRA בהפקדות השוטפות היא לבעלי משכורות גבוהות מאוד שמפקידים להם בעבור כל השכר לקרן הפנסיה. הבנו כבר שלפנסיה מקיפה ישנה תקרת הפקדה. למשלימה אמנם אין תקרת הפקדה, אך יש תקרה לשכר אותו ניתן לבטח במשלימה, 3 או 4 פעמים שמ"ב, משתנה בקרנות. אם השכר בגינו מפקידים למשלימה גבוה מכך, הוא גם בלאו הכי אינו מבוטח, ואפשר לשקול להפקיד את היתרה שמעל תקרת הביטוח לגמל IRA.



שילוב בין הפקדות שוטפות לפנסיה ולגמל IRA הוא אפשרי ויכול להיות כדאי לחלק מהמשקיעים, אבל חשוב מאוד להבין את התמונה הכוללת לפני שלוקחים את הצעד הנ"ל. רוצים ליווי בהצטרפות ל-IRA? לחצו כאן

Comments


Blue_and_White_Financial_Analyst_Logo-removebg-preview.png
correo-electronico-vacio.png
facebook.png
logotipo-de-instagram.png

!!צור קשר

!תודה לך על ההודעה

תום שטוקלמן, נירים 7,  פרדס חנה כרכור

מדיניות פרטיות

תנאי שימוש

bottom of page