top of page

הלוואה כנגד קרן השתלמות- הכי אטרקטיבית, האמנם?

עודכן: 3 באפר׳

הגיע הזמן לשחוט פרה קדושה!


יוצא לי לשמוע לא מעט שההלוואות הכי אטרקטיביות הן בקרן השתלמות. ניתן לקחת הלוואה במוצרים פיננסיים מנוהלים (השתלמות, גמל להשקעה, פוליסת חסכון, פנסיה), בגובה עד 80% מהקופה בריביות שמגיעות עד לפריים מינוס חצי. על פניו נשמע כמו הלוואה בתנאים אטרקטיביים, אך יש פרט נוסף שחייבים לקחת בחשבון.


כדי לקחת את ההלוואה האטרקטיבית אנחנו בוחרים בקרן השתלמות מנוהלת וגמל להשקעה (או פוליסת חסכון), שאלו מוצרים נחותים ביחס לאלטרנטיבות (קרן השתלמות IRA ותיק בניהול עצמי, בהתאמה). בבחירה במוצר יקר יותר חוסר יעילותו ועלותו שוחקים לנו את התשואה, ונוצר לנו הפסד ביחס לאלטרנטיבה. ההפסד הזה חייב להילקח בחשבון כחלק מעלות ההלוואה האפקטיבית, ולכן ניתן להבין שהיא גבוהה מפריים מינוס חצי.



כמה דברים נוספים שכדאי לקחת בחשבון:

1) ככל שההלוואה מהווה חלק יחסי קטן יותר מגודל הקרן, כך עלות ההלוואה האפקטיבית גבוהה יותר(כלומר, הלוואה על 30% מהקופה תהיה יקרה יותר מהלוואה על 80% מהקופה), משום שאנחנו מוותרים על אותו רווח אלטרנטיבי, בשביל הלוואה על סכום קטן יותר.

2) פדיון כפוי (מרג'ין קול)- החברה המנהלת רשאית לבצע פדיון כפוי, כלומר לבקש מהלווה להחזיר את הכספים לפני תום התקופה. פדיונות כאלו קורים בד"כ לאחר ירידות חדות בשווקים (כאשר גודלה של הקרן מצטמצם לכיוון גודל ההלוואה), אך אין שקיפות לגבי תרחישי פדיון כפוי, וללווה אין באמת דרך לדעת מתי יתרחש.

3) לא בטוח שתוכלו לקבל הלוואה- לעיתים חברות לא מאפשרות ליטול הלוואה כנגד הקופה. זה יכול להיות בגלל מגבלה רגולטורית, שיקולים אחרים של החברה, ויכול להיות שלכם ספציפית לא יאושר אחרי שטרטרו אתכם להגיש מסמכים כאלו ואחרים, והחליטו לדחות את הבקשה.

4) ניתן לקחת הלוואות מגופים אחרים- זה אולי המובן מאליו שיש גורמים נוספים שמעניקים אשראי, אבל אחד הטיעונים הנפוצים שאני שומע נגד מעבר לקרן השתלמות IRA מדבר על אבדן הזכות ללוות כספים כנגד הקופה. ניתן גם לקחת הלוואה מהבנק, וסביר שהלוואה בפריים פלוס 1.5 מהבנק וניהול קרן השתלמות IRA, יתנו תוצאות זהות למי שבחר בקרן השתלמות מנוהלת ולקח הלוואה כנגדה בגובה פריים מינוס חצי, וללא צורך בשיעבוד הקופה כנגד ההלוואה.


טיעון דומה מתקבל בהשוואה בין גמל להשקעה לתיק בניהול עצמי. הלוואה מהבנק אפשרית גם כאן, ובנוסף, מי שמעוניין במינוף, יכול לנהל את התיק בברוקר זר כדוגמת אינטראקטיב ברוקרס, ולקבל תנאים אטרקטיביים באמת להלוואה.

5) מגבלות על מסלול מנייתי- לרוב תהיה מגבלה על גובה ההלוואה ביחס לקרן או דרישה לעבור למסלול כללי בכדי להיות זכאים להלוואה במקרה שמשקיעים במסלול מנייתי (אקטיבי או פאסיבי). כפי שציינתי קודם לכן, זה מקטין עוד יותר את האטרקטיביות של ההלוואה.

מתי כן כדאי לשקול לקחת הלוואה כנגד המוצר המנוהל?

1) קרן פנסיה מקיפה- ניתן לקחת הלוואה של עד 30% מהתגמולים בקרן הפנסיה. כזכור, ההפקדות בפנסיה מתחלקות לשלושה חלקים: תגמולי עובד, תגמולי מעסיק, פיצויים. ההלוואה תינתן כנגד 30% מהשניים הראשונים. בנוסף, בפנסיה מקיפה קיים 30% של תשואה מובטחת בגובה 5.15% ריאלי, אז כך נוכל להגיע גם לחשיפה מנייתית של 100% (כמעט, קאש דראג במוצר מנוהל וכו')


וגם להינות מ-30% תשואה מובטחת (בניכוי עלויות המימון). העובדה שגובה ההלוואה הוא לכל היותר בגובה הסכום שזכאי לתשואה מובטחת, מקטינה משמעותית (לא רוצה להגיד שמבטלת, כי אין שקיפות בנושא) את הסיכון למרג'ין קול.


צריך לזכור שאין (לצערי) כיום קרן פנסיה בניהול עצמי.


ניתן לעבור לקופת גמל IRA, אך זה משפיע על הרכיב הביטוחי (ומאבדים את התשואה המובטחת בפנסיה מקיפה), והכדאיות כאן לא חד משמעית כמו מעבר לקרן השתלמות IRA.

2) צבירה נמוכה בקרן השתלמות- למי שיש צבירה נמוכה בקרן ההשתלמות, לא קיימת בכלל האפשרות לעבור לקרן השתלמות IRA, כך שאין כאן ויתור על אלטרנטיבה יעילה יותר.

אז מהי עלות ההלוואה האפקטיבית? משתנה בהתאם לכמה פרמטרים, הכנתי מחשבונים כך שכל אחד יוכל לדעת לפי נתוניו את עלותה.


 
 
 

Comments


Blue_and_White_Financial_Analyst_Logo-removebg-preview.png
correo-electronico-vacio.png
facebook.png
logotipo-de-instagram.png

!!צור קשר

!תודה לך על ההודעה

תום שטוקלמן, נירים 7,  פרדס חנה כרכור

מדיניות פרטיות

תנאי שימוש

bottom of page